Aloin tässä taannoin miettimään fillarin osapäivityksiäni ja mistä on oikeasti ollut jotain hyötyä ja mikä on ollut hukkaan heitettyä rahaa. Tässä oma henkilökohtainen TOP5 ja BOTTOM5:ni.

1. Silmäleikkaus

​yllättäen listan kärkeen nostan speksauksen itseeni. Kyllä vitutti pyöräillä (ja muutenkin elää) silmälasit päässä. Vitutus loppui reilut 3 vuotta sitten. Klo 14.30 leikkaukseen, klo 16.00 rahaa tiskiin ja ala menee täältä, klo 17.00 ajoin autolla kotiin (vähän tosin itketti, en kyllä tiedä johtuiko leikkauksesta vai Skodasta), kymppiuutiset näkyi jo terävästi, seuraavana aamuna töihin.

2. ​Hissitolppa

​Paras itseluottamusbuusteri maastopyöräilyyn. Nostaa maastopyöräilyn hauskuusastetta todella paljon. Pyörän päällä pääsee liikkumaan vapaasti ja painopistettä laskemaan ihan eri tavalla kuin tavallisella satulatolpalla. En osaa enää elää ilman.

​​3. Iskarit

Ehkä suurin vaikutus pyörän hallittavuuteen ja nopeuteen kuin millään muulla speksauksella. Kannattaa viedä asia seuraavalle tasolle tuunaamalla huollon yhteydessä omalle painolle, mieltymyksille ja ajotavalle sopivaksi. Muutaman kympin satsauksella iso ero vakioon verrattuna.

​4. Kuitukehät

Aikaisemmin mulla oli vanhassa pyörässä +1900g rymistely kiekkosetti ja 1450g keventely XC-kiekkosetti. Nyt mennään kuitukiekoilla joissa yhdistyy noiden molempien parhaat puolet, jäykkyys ja keveys.

5. 1x11

Kahdella tai kolmella eturattaalla ei tee Suomessa mitään! Olen ajanut 1X9, 1X10 ja 1X11 vaihteistolla vuodesta 2008. Painoa lähtee suurinpiirtein -300grammaa 3X settiin nähden samalla pääsee eroon ylimääräisestä vivusta tangossa.

.

.

.

496. Kiinalamput ja kiinakopio ajovaatteet

Kiinalampuista ei ole kuin vaivaa! Kerran ostin Cube ajopaidan Ebaystä. Näytti muuten ihan laadukkaalta, mutta sponssipainatuksissa kirjoitusvirheitä:) 

497. Tioga Spyder satula.

Sellainen "hämähäkinseitinnäköinen" komposiitti satula. Paino oli 50g enemmän kun luvattu. Ruuvasin kiinni, istuin alas, ruuvasin irti ja myin pois.

498. Titaaniruuvit (kiinalaiset tietty)

Säästin kokonaiset 14g. Voisi sitä nautintoa kun sai keveällä fillarilla ajella pitkin metsiä!

499. Topeak Airgauge D2

Ilmanpainemittari jonka piti toimia renkaissa ja iskareissa. Toimi oikein hienosti! Mittasi upeasti 150PSI:tä iskarista ja poisoton jälkeen päästi 100PSI:tä karkuun. Sama renkaissa.

500. Nakinkuorirenkaat

Ostin pari vuotta sitten Contin X-king supersonicit. Litkutin ne 3.7. Se oli kuin Notubes-suihkulähde kun reunat puski litkua läpi. Ei muuta kun lisää litkua sisään ja pariksi päiväksi kyljelleen. EI, ei ja ei. Elokuun lopulla olin vakuuttunut, että nyt kaikki reijät on tukittu. Korso XCO:ssa pumppasin renkaita noin kymmenen kertaa. Sitten laitoin myyntiin hyvin litkutettuina. Sen jälkeen oon ostanut pelkästään kylkisuojattuja renkaita.